play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Svjetski dan darivatelja krvi

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi širom svijeta i tom prigodom želi se javno zahvaliti, ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava dostatnim količinama krvi i krvnih pripravaka.

Sigurna krv dobivena dobrovoljnim darivanjem stalna je potreba i od iznimnog je značaja kako u liječenju kroničnih bolesnika tako i u hitnim slučajevima svih vrsta (prirodne katastrofe, nesreće, oružani sukobi itd.). Dostatna i kontinuirana opskrba krvlju može se osigurati samo od  dobrovoljnih  davatelja i to redovitim davanjem krvi.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je podići globalnu svijest o potrebi krvi i krvnih pripravaka za transfuziju osobama kojima donirana krv spašava život, te redovito organiziranje i provođenje akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Ovogodišnja globalna kampanja nosi slogan: “20 godina obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi – 14. lipnja 2024. Hvala vam darivatelji krvi.”

Ova kampanja obilježava prekretnicu i duboki utjecaj koje davalaštvo krvi ima na živote oboljelih osoba, ali i samih davatelja. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim darivateljima krvi, plazme i krvnih pripravaka za pozitivan i spasonosan utjecaj koji su imali na svijet.

0%