play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Od danas nova pravila za pušenje u ugostiteljskim objektima

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas na snagu stupaju nova pravila za pušenje u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, za čija su kršenja predviđene novčane kazne od 100 KM za fizička lica.

Pušenje će u potpunosti biti zabranjeno u objektima manjim od 50 metara kvadratnih u kojima se služi hrana i piće. 

Pravilnikom o zabrani pušenja propisani su uvjeti za posebne prostore za pušenje zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, uz definiranje izuzetaka od opće zabrane pušenja u FBiH. 

Prema ovom pravilniku, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim prostorijama morat će se pridržavati strogih propisa.

Na ulazu u dijelove u kojima je to dozvoljeno morat će da postave jasne oznake da je pušenje dozvoljeno, ali i da je štetno za zdravlje, te da je zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina.

U objektima i zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana.

Vlasnici objekata površine do 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li će objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa, a ako dozvole pušenje, prostor će morati biti opremljen sistemom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o potpritisku.

Kada su u pitanju objekti veći od 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, obavezne su mjere koje, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10 metara kvadratnih niti veći od 20 posto ukupne površine prostora, te opremanje prostora sistemom ventilacije i filtracije zraka. 

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen je period od šest mjeseci za prilagođavanje poslovanja u skladu sa pravilnikom, a za njegovo kršenje nakon tog perioda pravna lica suočit će se sa kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

0%