play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Njemačka najavila kazne za navijačke neoriginalne dresove

Još samo dan je ostao do početka Europskog prvenstva u nogometu koje će se igrati u Njemačkoj. Posljednji navijači koji planiraju ovaj susret gledati s tribina pakiraju se i kreću prema Njemačkoj, a informacija koja se poput požara proširila društvenim mrežama, sigurno je mnoge navijače natjerala da dobro razmisle o tome što će od navijačkih rekvizira ponijeti sa sobom.

Naime, mrežama se šire informacije o tome da će njemačka policija kontrolirati kakve dresove navijači nose i da zbog neoriginalnih dresova mogle padati kazne i do pet tisuća eura. Priča je to koja je danima glavna tema među navijačima, kao i u nekim stranim medijima, prenosi N1.

Glavni urednik Berlinskog magazina Željko Matić objašnjava o čemu se radi. “Radi se o priči koja se zakotrljala još u ožujku ove godine preko britanskih portala i koja se proširila društvenom mrežama i portalima u Hrvatskoj, a manje u Njemačkoj”, pojasnio je Matić.

Iako njemački Zakon o zaštitnim znakovima propisuje kazne i do pet tisuća eura, malo je vjerojatno da će vas policija samo zbog toga zaustaviti, govori Krešimir Kovač koji živi u Njemačkoj posljednjih pet godina. “To je samo da se suzbije crno tržište, ljudi koji su planirali tu dovesti neku veću količinu i to prodavati”, rekao je.

Svaki deseti mladi najvijač svjesno kupuje krivotvorenu sportsku opremu, pokazalo je istraživanje Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo.

“Ti gubci su oko 851 milijun eura na godišnjoj razini, od prometa krivotvorenih proizvoda što svakako jest značajna šteta za industriju”, ustvrdila je Marija Šiša Hrlić, voditeljca Odjela za autorsko i srodna prava te provedbu prava intelektualnog vlasništva u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Originalni dres kvalitetnijeg je materijala, ima jasne oznake proizvođača kao i u logotip Nogometnog saveza. A velika je razlika i u cijeni. Dresovi Nogometnog saveza stoje od 70 do 150 eura, a njihove kopije 15.

0%