play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Svake godine 12. lipnja, Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada podsjeća nas da su milijuni djece još uvijek žrtve iskorištavanja u svrhu rada. Uskraćeni su za osnovne pogodnosti poput zdravlja, obrazovanja i sigurnosti. Propuštaju školu, igru i sretno djetinjstvo.

Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada usredotočen je na obilježavanje 25. obljetnice usvajanja Konvencije o najgorim oblicima dječjeg rada (1999., br. 182). Također podsjeća sve dionike da poboljšaju svoju provedbu dviju temeljnih konvencija o dječjem radu – Konvencije br. 182 i Konvencije br. 138 o minimalnoj dobi za zapošljavanje ili rad (1973.).

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada pokrenula je Međunarodna organizacija rada (ILO) 2002. godine. Cilj je usmjeriti pozornost na globalnu raširenost dječjeg rada te aktivnosti potrebne za njegovo uklanjanje. Okuplja vlade, organizacije poslodavaca i radnika, civilno društvo, kao i milijune ljudi iz cijelog svijeta kako bi istaknuli problem dječjeg rada te inicirali akcije za ukidanje svih oblika dječjeg rada.

Dječji rad i dalje je uporan problem u današnjem svijetu. To je složen fenomen. Naime ne može se svaki rad koji obavljaju djeca smatrati dječjim radom. Potrebno je razlikovati dječji rad, s jedne strane, i dječje aktivnosti koje se smatraju dijelom prirodnog procesa socijalizacije, s druge strane. Međunarodni standardi definiraju rad djece kao rad koji je opasan za zdravlje i razvoj djeteta, zahtijeva previše sati i/ili ga obavljaju premlada djeca. Obično dječji rad umanjuje pravo djeteta na obrazovanje i igru.

Rad djece često znači obavljanje opasnih poslova na poljima i/ili u tvornicama. Ovi poslovi ozbiljno ugrožavaju zdravlje djece. Ozlijede se ili razbole radeći predugo i u nesigurnim uvjetima.

Iako su tijekom vremena ostvareni značajni pomaci u smanjenju dječjeg rada, posljednjih godina je nažalost došlo do preokreta globalnih trendova. To naglašava hitnu potrebu da se ujedine napori i ubrzaju akcije za iskorjenjivanje dječjeg rada u svim njegovim pojavnim oblicima.

0%