play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Koliko nam je stvarno sunca potrebno za dovoljnu količinu vitamina D?

Sa dolaskom ljeta vrebaju i opasnosti od štetnih UV zraka, međutim, sunčeva svjetlost nam je ipak potrebna za stvaranje vitamina D.

Više od 50 posto europske populacije pati od nedostatka vitamina D, pokazuju istraživanja, a upotreba kreme sa zaštitnim faktorom smanjuje sintezu ovog sunčevog vitamina za više od 90 posto. Bilo bi logično da se ljeto iskoristi za sunčanje. Ipak, dermatolozi upozoravaju na opasnosti.

Nedostatak vitamina D povezan je sa brojnim zdravstvenim problemima. Nekada se smatralo da vitamin D igra vitalnu ulogu u mineralizaciji kostiju i zuba, a dobro je poznato da njegov nedostatak može dovesti do rahitisa kod djece (zbog čega se naziva i vitaminom protiv rahitisa), a kod odraslih do osteoporoze, prenosi b92.

Novija istraživanja povezuju nizak nivo vitamina D sa mnogim drugim bolestima savremenog čovjeka: gojaznošću, dijabetesom, kardiovaskularnim i autoimunim bolestima, raznim vrstama raka, depresijom, psorijazom i neplodnošću. Čini se da vitamin D ima veoma moćan efekat – smanjuje upalu i poboljšava imunitet.


S obzirom na to da danas većina nas provodi dane u zatvorenom prostoru, posebno zimi, kada je prirodno mnogo manje sunca, a ljeti smo mazani zaštitnim kremama koje ne dozvoljavaju UVB zracima da prodru u kožu, vlada epidemija nedostatka “sunčevog” vitamina.

Na pitanje koliko minuta dnevno treba da provedete na suncu da biste “upili” dovoljnu količinu ovog važnog vitamina – odgovor je kompliciran. Ovo zavisi od nekoliko parametara – doba dana i godine, geografske širine i dužine, vremenskih uvjeta, količine ozona u zraku, nadmorske visine, površine na kojoj stojite, kao i boje kože.

Generalno, zimi, kada je UV zračenje znatno slabije, preporučuje se izlaganje ruku i lica suncu duže od dva sata kako bi se sintetiziralo 1000 IU vitamina D, što je preporučena dnevna doza za odrasle. Za istu količinu, ljeti, u sezoni najjačeg sunčevog zračenja, dovoljno je samo deset minuta nezaštićenog tamnjenja lica i ruku.

Ljudi sa veoma svjetlom i reaktivnom kožom koji ne podnose sunce, kao i oni koji su se oporavili od melanoma, trebalo bi da izbjegavaju sunce i vitamin D unose hranom i suplementima.

0%