play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Dom naroda FBiH usvojio izmjene Zakona o MIO-u. Umirovljenici će moći raditi

Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene i dopune Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, čime se nastavlja rad na unaprjeđenju prava umirovljenika i osiguravanju pravednog i transparentnog mirovinskog sistema.

Usvojene izmjene prvenstveno imaju za cilj usklađivanje postojećih praksi sa pravnim okvirom, te formalno priznanje prava umirovljenika u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

“Ove izmjene zakona uključuju prepoznavanje i formalno priznavanje presude Ustavnog suda koja je već godinu dana u primjeni, te u praktičnom smislu ne donose nove promjene. Osim toga, obustava invalidskih i obiteljskih mirovina, o čemu se u medijima pokrenula diskusija, važno je istaknuti da ova obustava postoji već najmanje 40 godina, praktično od samog početka mirovinskog sistema, te ostaje nepromijenjena usvajanjem ovih izmjena i dopuna”, pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Jedna od značajnijih novina, kako je kazao ministar, koju donose ove izmjene odnosi se na mogućnost rada umirovljenika.

Naime, iako je umirovljenicima i ranije bilo omogućeno da rade na privremenim i povremenim poslovima bez obustave mirovine, ovom izmjenom Zakona, umirovljenici koji su redovno otišli u mirovinu, sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave mirovine, a što je omogućeno presudom Ustavnog suda.

Usvajanje ovih izmjena i dopuna Zakona predstavlja korak naprijed u priznavanju prava umirovljenika i osigurava da se postojeća praksa uskladi sa pravnim okvirom.

Federacija Bosne i Hercegovine time potvrđuje svoju posvećenost unaprjeđenju prava umirovljenika i izgradnji pravednog i transparentnog mirovinskog sistema.  

0%