play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
 • play_arrow

  Drukčiji

Deset zemalja u kojima se najviše pije kava. BiH nije među njima

U Europu je stigla u 16. stoljeću i u manje od 100 godina uvukla se u brojne domove. No jeste li se ikad zapitali u kojoj se svjetskoj zemlji pije najviše kave?

Nema sumnje, kava je jedno od najpopularniji bezalkoholnih pića na svijetu. Povijest kave seže daleko u prošlost, a iako je nekad bila zabranjena, danas je jedno od rijetkih pića koje se konzumira na baš svakom kontinentu.

U Europu je stigla u 16. stoljeću i u manje od 100 godina uvukla se u brojne domove. No jeste li se ikad zapitali u kojoj se svjetskoj zemlji pije najviše kave?

Mjesto radnje najraširenije legende o nastanku kave kao napitka jest Etiopija. Upravo je tamo mladi pastir Kaldi primijetio kako su njegove koze neobično vesele i “rasplesane” nakon što su konzumirale crvene bobice. Znatiželjni Kaldi i sam je kušao plod grmolike biljke, dobio nalet neočekivane energije i požurio svoja opažanja podijeliti s koptskim svećenicima. Ostalo je povijest.

Danas se kava uzgaja u više od 70 zemalja i roba je kojom se, nakon nafte, najviše trguje na zemlji, prenosi Putni kofer.

Najveći potrošač kave po osobi je Finska, u kojoj svaki stanovnik godišnje troši oko 12 kilograma tog crnog praha. U toj je zemlji kava toliko popularna da je zakonom propisano da radnici tijekom radnog dana imaju pravo na dvije pauze za kavu u trajanju od 10 minuta.

Prema podacima stranice World Population Review, Finci u prosjeku popiju četiri šoljice kave dnevno. Samo jednu manje piju Norvežani, koji su s 9,9 kilograma godišnje zauzeli drugo mjesto na ljestvici.

U Norveškoj su kafići popularna mjesta za druženje, a najpopularniji napitak upravo je kava.

Na trećem mjestu globalne ljestvice je još jedna nordijska zemlja – Island. U toj je zemlji pivo sve do prije nekoliko desetaka godina bilo ilegalno, vino je bilo skupo, pa je kava tradicionalno najvažnije društveno piće. Islanđani godišnje troše oko 9 kilograma kave po osobi.

Prema podacima sa stranice World Population Review, Bosna i Hercegovina se nalazi na 37. mjestu po konzumaciji kave sa 14 kilograma po osobi godišnje.

Top 10 zemalja koje piju najviše kava po osobi:

 1. Finska
 2. Norveška
 3. Island
 4. Danska
 5. Nizozemska
 6. Švedska
 7. Švicarska
 8. Belgija
 9. Luksembur
 10. Kanada
0%