play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ovo je najmlađa burek majstorica u Srbiji

U pekarnici Tijana na adresi Vojvode Mišića 109 u Obrenovcu, nedaleko od Beograda, radi 9-godišnja Lena, poznata kao najmlađa burek-majstorica u Srbiji.

Lena je već s pet godina krenula raditi neka manja peciva, pite je naučila raditi s osam godina, a danas radi sve – pite sa sirom, bureke, kiflice, hrenovke u tijestu… Ipak, najviše voli raditi pitu sa sirom.

“Lena je sama pokazala interes da nauči ovaj posao. Ja sam tu da joj pomognem, da je naučim da bude prava majstorica i da sve zna raditi ručno”, kaže njezin otac Lovcu na ukuse, koji ih je došao posjetiti u njihovoj pekarnici.

Njezin se otac ovim poslom bavi već 30 godina, to im je obiteljski posao, a djeca polako uče uz njega. Po njihovom najstarijem djetetu, Tijani, nazvali su i pekarnicu, a Lovcu na ukuse pokazali su kako izgleda njihova svakodnevica.

Prvo umijese tijesto, a zatim ga Lenin otac izreže na manje komade kako bi njoj bilo lakše. Lena tijesto formira u kugle, naulji ga i pušta da se odmori, a to će tijesto kasnije koristiti za izradu pite.

Dok se tijesto odmara, Lena radi kiflice i hrenovke u tijestu. Kiflice radi s nevjerojatnom lakoćom, složi ih na pleh za pečenje i pospe sjemenkama, a kada su pečene, premaže ih maslinovim uljem.

A nakon što je tijesto za pite odstajalo dva sata, Lena mašću premazuje radnu površinu i baca se na pripremanje pite. Radi uz svog tatu, a tijesto okreće u zraku kao od šale i zatim ga razvlači. Na tijesto stavlja nadjev od sira, a pitu zatim slaže u okrugli pleh i peče ju.

Njezine pite na kraju izgledaju gotovo savršeno, kao da ih je radio neki puno stariji profesionalac – zlatne su i hrskave, a zasigurno i vrlo ukusne.

0%