play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

SBK: Pokrenut proces nabavke udžbenika za narednu školsku godinu

Resorno ministarstvo obrazovanja je prije kraja tekuće školske godine nastavilo sa nabavkom udžbenika i dopunjavanjem udžbeničkog fonda kako bi spremno dočekali novu školsku godinu u Srednjebosanskom kantonu, gdje su udžbenici besplatni za sve učenike osnovnih škola.

Ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić je podsjetio da je SBK prvi kanton u Federaciji koji je donio odluku o besplatnim udžbenicima, istaknuvši da je za kompletiranje udžbeničkog fonda do sada izdvojeno do četiri milijuna KM.

“Osiguranje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola je praksa u našem kantonu koju ćemo nastaviti provoditi. Mi smo bili prvi kanton od svih 10 u Federaciji koja je uvela besplatne udžbenike. Nabavku udžbenika dijelom financira federalno ministarstvo, ali većinu sredstava osiguravamo iz našeg proračuna”, Kazao je Domić.

Za narednu školsku godinu, udžbenici će biti spremni. “Udžbenici ostaju u našem vlasništvu, učenici ih vraćaju nakon završetka nastave, a mi nabavljamo dodatne primjerke. Za sve smo do sada izdvojili do četiri milijuna KM. Dio udžbenika se koristi više godina, dok se neki obnavljaju. Radne udžbenike, koji su interaktivni za učenike prvih i drugih razreda, nabavljamo svake godine jer ih je nemoguće ponovno koristiti”, rekao je Domić za Fenu.

0%