play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Elon Musk ponovno najbogatiji na svijetu

Elon Musk se vratio na prvo mjesto najbogatijih ljudi na svijetu nakon što ga je s te pozicije u siječnju zbacio francuski tajkun Bernard Arnault

Osnivač Tesle, Space X-a i vlasnik društvene mreže X Elon Musk vratio je titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu zahvaljujući svojoj novoj tvrtki koja se specijalizirala za umjetnu inteligenciju. Njegov startup xAI prikupio je 6 milijardi dolara kapitala od privatnih ulagača koji su vrijednost tvrtke procijenili na 24 milijarde dolara. Budući da ima 60 posto vlasničkog udjela u xAI-ju koji vrijedi 14,4 milijardi dolara, to je u lipnju, prema računici Forbesa, povećalo njegovo bogatstvo na više od 210 milijardi dolara.

Musku i dalje za vrat puše drugi najbogatiji čovjek svijeta, vlasnik luksuznog diva LVMH-a Bernard Arnault koji je bio najbogatija osoba svijeta od veljače do kraja svibnja ove godine.

Dok je Musk u proteklom mjesecu postao bogatiji za više od 10 milijardi dolara, dionice Arnaultove grupe LVMH pale su pet posto uslijed slabije potražnje za luksuznom robom i smanjile bogatstvo izvršnog direktora LVMH-a za 7,8 milijardi dolara. Arnault, koji sada vrijedi 201,6 milijardi dolara, jedini je od deset najbogatijih čije se bogatstvo smanjilo u proteklom mjesecu.

Najveći dobitnik među prvih deset u svibnju bio je Mark Zuckerberg, čije je bogatstvo poraslo za 12,6 milijardi dolara na 163,8 milijardi dolara. Rezultat je to rasta vrijednosti dionica Meta od 8,5 posto. Zuckerberg se pozicionirao na četvrto mjesto ove prestižne rang-liste, dok je prije njega sa 194,7 milijardi dolara zasjao osnivač Amazona Jeff Bezos.

0%