play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Travnik kao prva srednjobosanska općina organizira prihvatnu stanicu za žrtve nasilja

Travnik će kao prva srednjobosanska općina uspostaviti prihvatnu stanicu za žrtve nasilja kroz izmještanje i opremanje dosadašnje prostorije koja je u tu svrhu funkcionirala pri Centru za socijalni rad općine Travnik.

Inicijativa osposobljavanja funkcionalne stambene jedinice za potrebe žrtava nasilja predviđena je akcionim planom 2022-2024 Multidisciplinarnog tima za zaštitu prava djece u kontaktu sa zakonom općine Travnik, koji je formirao načelnik Općine Travnik Kenan Dautović.

Dautović je istaknuo da je Općina Travnik opredijeljena za osiguravanje zdravog i sigurnog okruženja, te da Akcioni plan predstavlja nastavak provođenja lokalne javne politike u oblasti zaštite žrtava nasilja.

“Tim koji čine nadležna služba i općinske institucije, te nevladine organizacije, formiran je s ciljem unapređenja suradnje nadležnih institucija i organa na području općine Travnik, a u svrhu koordiniranog djelovanja u unapređenju sistema zaštite prava djece i mladih općine Travnik”, kazao je Dautović.

Socijalni radnik Centra za socijalni rad općine Travnik Emir Šakić je istaknuo da se uslijed sve učestalije pojave nasilja u obitelji i trgovine ljudima, ukazala potreba da se oformi prihvatna stanica u punom kapacitetu, s obzirom da dosadašnja nije adekvatno odgovarala današnjim potrebama. Šakić je također naglasio da je Travnik jedina lokalna zajednica na području Srednje Bosne koja je organizirana i kroz dežurstvo od 24 sata, pri čemu su konstantno na usluzi građanima u potrebi. Dodao je i da nasilje širok pojam, te da nije rasprostranjenije nego što je to bilo ranije, ali da se o nasilju danas više priča u medijima i na društvenim mrežama, ali se rjeđe prijavljuje nadležnim institucijama.

“Zanimljivo je da u Travniku ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini o nasilju zapravo najviše pričamo kada ono izađe iz okvira zgrade i postane vidljivo svakome. Svaki građanin ima, ne pravo, nego obavezu da prijavi svaki oblik nasilja ili eksploatacije”, kazao je Šakić, te pozvao građane da prijavljuju nasilje nadležnim institucijama.

U proteklom periodu, Tim je u suradnji sa različitim institucijama i udruženjima sa područja BiH, realizirao niz aktivnosti, radionica i predavanja koje izravno pomažu uposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama u svakodnevnom radu sa djecom i žrtvama nasilja.

0%