play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zbog poplava proglašeno izvanredno stanje u južnoj Njemačkoj

Zbog ekstremnih vremenskih prilika i poplava koje su pogodile južni dio Njemačke, u ovom dijelu je proglašeno izvanredno stanje te je naređena evakuacija određenog broja stanovnika.

Kako piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), u Bavarskoj je do sada 3.000 ljudi evakuirano iz poplavnih podrčja.

“Za operacije evakuacije stanovništva do sada je raspoređeno oko 20.000 ljudi, a od početka poplava na ovom prostoru se nalazi 40.000 vojnika”, rekla je glasnogovornica bavarskog ministarstva unutarnjih poslova.

Ono što ne ide u prilog jeste i vremenska prognoza. U narednim danima kiša će nastaviti padati u Njemačkoj što otežava situaciju spasiocima, a dovodi u pitanje i stanje brana koje štite određene regije od poplava.

Da je situacija ozbiljna dokaz je i to što će njemački kancelar Olaf Scholz posjetiti poplavljena područja u ponedjeljak.

Povodom poplava oglasio se i premijer Bavarske Markus Soder koji je rekao kako očekuje pomoć sa saveznog nivoa.

“S obzirom na izuzetno napetu situaciju, očekujem financijsku solidarnost savezne vlade s pogođenim regijama. Nadamo se da će nas savezna vlada podržati na sličan način kao i druge regije u Njemačkoj. Pretpostavljamo kako će se ta solidarnost održati na financijskom i osobnom nivou”, rekao je premijer.

Predsjednik CSU-a je naglasio da je Bavarska i ranije pokazala solidarnost sa drugim saveznim državama i nada se da će to sada biti uzvratno.

0%