play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Novotravnički mališani oduševljeni parkom znanosti

Danas, subota 1. lipnja, u Novom Travniku prvi put je organiziran Znanstveni dan. Radi se o jedinstvenom događaju u Bosni i Hercegovini koji će tijekom dana okupiti više od 400 djece, uzrasta od 5 do 18 godina.

Kako odsvirati Odu radosti u hodu? Je li moguće razgovarati šaptom na 30 metara? Kako naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu? Je li  moguće prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena?

Znanstveni park u Novi Travnik stiže iz Hrvatskog zagorja, a voditelj projekta Luka Veverec mladima na zabavan način približava matematičke, fizikalne i psihologijske koncepte.

“Danas imamo jedan interaktivan zabavan dan s eksponatima koje osmišljavamo i izvodimo. Djeca danas mogu doživjeti malo matematike, fizike, astronomije kroz igru, zezanciju i zabavu. Kroz igru, proučavanje eksponata, dodirivanje, osluškivanje, guranje, mjerenje djeca će moći dobiti odgovore kako i zašto određeni eksponat funkcionira, odnosno koji su zakoni tu predstavljeni. Dan je koncipiran da svim uzrastima, počevši od vrtića do osnovnih i srednjih škola pokažemo tu priču matematike i fizike na njima interesantan i prihvatljiv način.”, kazao je Luka.

Park znanosti otvoren je 2019. godine u Oroslavlju (Hrvatska), a do sad su kroz njega prošle tisuće učenika osnovnih i srednjih škola. Sadržaj čine eksponati, od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije.

0%