play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Cijene čokolade u Europskoj uniji porasle su u prosjeku za 11,1 posto

Ljubitelji čokolade možda su primijetili gorko iznenađenje na policama trgovina jer su cijene omiljene slastice u posljednjih godinu dana drastično porasle. Potrošači diljem Europske unije suočili su se s dvoznamenkastim godišnjim stopama inflacije za proizvode poput čokolade i kakaa u prahu.

Između travnja 2023. i 2024. godine cijene čokolade porasle su u prosjeku za 11,1 posto u odnosu na prethodnu godinu u Europskoj uniji, pri čemu je Mađarska doživjela najveći porast od 23,7 posto, a slijede Slovačka s 14,5 posto i Njemačka s 14,1 posto.

Najmanji skok cijena bio je u Italiji – 4,1 posto, Danskoj – sedam posto, Latviji – 7,1 i Finskoj – 7,8 posto, piše Euronews, a prenosi tportal.

Ključ naglih skokova cijena leži u dramatičnom porastu cijena kakaovca. Tako se tonom kakaovca u svibnju 2023. trgovalo za oko 2700 eura dok je danas njegova cijena utrostručena.

Ovaj skok pripisuje se nepovoljnim vremenskim uvjetima u ključnim zapadnoafričkim proizvođačima poput Gane i Obale Bjelokosti, koji zajedno čine 70 posto svjetske proizvodnje kakaovca.

0%