play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sve lošija demografska slika u BiH

Bosna i Hercegovina gubi stanovništvo iz dana u dan. Prema nekim procjenama, za manje od 50 godina ovdje će živjeti oko milijun i pol stanovnika. Osim što gubimo stanovništvo, ugroženi su proračuni, fondovi, nedostaje nam radna snaga, piše Večernji list BiH.

Prema izvješću “Perspektive svjetskog stanovništva”, Bosna i Hercegovina nalazi se u skupini zemalja koje će do kraja stoljeća drastično smanjiti broj stanovništva.

– Do 2070. godine demografski trendovi i nejednakosti dovest će do smanjenja ukupnog stanovništva za više od 50%, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji, s njezinim udjelom u ukupnom stanovništvu od više od 40% – naveo je predstavnik Populacijskog fonda UN-a u BiH John Kennedy Mosoti.

Iz BiH se iseljavaju cijele obitelji. Škole se zatvaraju, sela su gotovo pusta. U 2021. zemlju je napustilo gotovo 170.000 stanovnika. Sve je to počelo dolaziti na naplatu. Tako se iz godine u godinu broj umirovljenika u BiH povećava u odnosu na broj radnika. Prema posljednjim podacima, u BiH je 700.000 umirovljenika. Procjene pokazuju da će se taj broj do 2031. godine popeti na 800.000, a istodobno se očekuje pad radne snage.

Trenutačni omjer odnosa zaposlenih naspram umirovljenika u BiH je, umjesto poželjnog 4:1, nominalno 1,1:1, a realno gotovo 1:1 jer sve tvrtke ne plaćaju doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

0%