play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Šesti ideja za ukusne grickalice koje ne debljaju

Grickalice su simbol društvenih okupljanja, ali bez sumnje i hrana za užitak. Nažalost, sastav koji obiluje visokim postotkom nezdravih masnoća i raznim umjetnim dodacima čine spomenute hrskave zalogaje idealnim saveznikom debljanja.

Kao i uvijek, nezdrave verzije imaju svoju zdravu alternativu. Stručnjaci su otkrili šest njih.

1. Pečeni slanutak

Prepun je proteina i vlakana, a njegova pečena verzija može zadovoljiti žudnju za grickalicama.

– Slanutak će vam zbog velike količine vlakana i proteina pomoći u osjećaju sitosti, a hrskava tekstura i pikantan okus čine ovu mahunarku odličnom alternativom visokokaloričnim grickalicama poput čipsa ili krekera. Osim toga, slanutak ima malo kalorija i masti, a bogat je hranjivim tvarima poput vitamina, minerala i antioksidansa – objašnjava dijetetičarka Jesse Feder.

2. Edamame

Edamame, mlade mahune još su jedna odlična alternativa nezdravim grickalicama. Bogate su vlaknima, imaju malo kalorija i sadrže zdrave masti koje ih čine hranjivim međuobrokom koji ne deblja.

– Prirodni sadržaj natrija pruža zadovoljavajući, slani okus ove mahune, bez suvišnih kalorija i nezdravih dodataka. Edamame su bogate proteinima koji su uz vlakna učinkoviti za regulaciju tjelesne težine jer potiču osjećaj sitosti – kaže nutricionistica Helen Bell.

3. Kokice

Kokice su cjelovite žitarice bogate dijetalnim vlaknima koja pomažu u osjećaju sitosti. Bez dodanog maslaca ili ulja, dobra su opcija međuobroka s malo masnoće.

4. Orašasti plodovi

S njima doista ne možete pogriješiti. Bogati su zdravim mastima, proteinima i vlaknima te pridonose povećanom osjećaju sitosti. Ipak, važno je ograničiti količinu porcije jer ova hrana može biti kalorična. Za još bolji okus, orašaste plodove možete lagano prepržiti.

5. Čips od povrća

U usporedbi s tradicionalnim čipsom, vege čips ima znatno manje kalorija što ga čini lakšim međuobrokom koji može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Posebno kada pokušavate izgubiti težinu. Ova se verzija čipsa obično radi od povrća poput mrkve, cikle i kelja.

– Povrtni čips napravljen je od lisnatog ili korjenastog povrća poput kelja, špinata, mrkve i tikvica, u odnosu na običan čips, osigurava dodatne hranjive tvari i vitamine – objašnjava dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati, registrirani dijetetičar i nutricionist.

6. Čips od batata

Narezan na kolutiće i posut raznim začinima batat može biti još jedna zdrava grickalica svakog stola. Bogat je dijetalnim vlaknima pa potiče osjećaj sitosti. Uz to, dobar je saveznik probave.

– Ovisno o načinu pripreme, čips od slatkog krumpira može sadržavati manje masnoće od tradicionalnog čipsa. Pečenje ili prženje čipsa od slatkog krumpira na zraku s minimalnom količinom ulja može pomoći u smanjenju ukupnog sadržaja masti – navodi Nanavati.

Budući da je ova namirnica ipak bogatija ugljikohidratima, ako ste u procesu mršavljenja, također treba biti oprezan s porcijom.

0%