play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Godišnjica smrti Tine Turner

Legendarna pjevaččica je tijekom bogate glazbene karijere prodala 200 milijuna ploča, a dospjela je i na listu Besmrtnika-najvećih umjetnika ikad.

 Tina Turner preminula je prije godinu dana u 84. godini nakon duge bolesti, u domu u Kusnachtu, u blizini Zuricha. Kroz svoju solo karijeru stvorila je neke od najpoznatijih svjetskih pjesama, uključujući ‘Proud Mary’, ‘What’s Love Got To Do with it’, ‘Private Dancer’, ‘The Best’ i brojne druge. Frizura poput lavlje grive, mini suknja i duge noge oduvijek su bila njena obilježja.

Svojim prepoznatljivim glasom je pola stoljeća osvajala pozornice svijeta, a prodala 200 milijuna albuma i time oborila rekord u povijesti glazbene industrije. Osvojila je mnogobrojne nagrade, od kojih osam Grammyja, i prodala je više ulaznica od bilo kojeg samostalnog umjetnika u povijesti.

Tina je sredinom devedesetih godina napustila SAD i odbacila američko državljanstvo. Pjevačica je 1997. godine u intervjuu za CNN otkrila zbog čega je napustila Ameriku. U razgvoru za medije je tada rekla :” Napustila sam Ameriku jer sam bila puno uspješnija u drugoj zemlji, i moj dečko je iz druge zemlje. U biti, Europa je više voljela i podržavala moju glazbu”.

Do svoje smrti živjela u je dvorcu sa suprugom Erwinom Bachom. Pjevačica i glazbeni producent upoznali su se još 80-ih godina i zaljubili se na prvi pogled, unatoč tome da je Erwin od Tine mlađi gotovo 17 godina. Ona je u trenutku upoznavanja imala 46 godina, a on 30.

File picture shows singer Tina Turner and her long-term German partner Erwin Bach (L) as they arrive for the premiere of Giacomo Puccini’s “Tosca” at Lake Constance in Bregenz, July 19, 2007. Veteran pop star Tina Turner has married her long-time partner in a civil ceremony, ahead of a celebration at their home on the banks of Lake Zurich on July 21, 2013 to mark the union. The 73-year-old “Simply the Best” singer tied the knot with German-born record producer Erwin Bach at the registry office in the quiet Kuesnacht suburb of Zurich where they live, a municipal official said on July 17, 2013. Picture taken July 19, 2007. REUTERS/Miro Kuzmanovic/Files (AUSTRIA – Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY PROFILE)

Tina i Erwin vjenčali su se 2013. godine na civilnoj ceremoniji u dvorcu na jezeru Zurich. Nedugo nakon vjenčanja Tinu su snašli zdravstveni problemi te je svega tri tjedna nakon svadbe doživjela moždani udar.  Tri godine kasnije glazbenoj divi su bili dijagnosticirani rak debelog crijeva i hipertenzija, koja ju je na kraju koštala bubrega. Ipak, njezin joj je suprug spasio život i donirao bubreg.  

– Onda me šokirao. Rekao je da mi želi dati jedan od svojih bubrega – pisala je pjevačica, kojoj je Erwin rekao da ‘ne želi niti jednu drugu ženu niti drugačiji život’. 

No, njen život onbilježilo je i obiteljsko nasilje. Bivši suprug Ikeo Turner ju je često fizički zlostavljao. Na dan njihovog vjenčanja Tina je imala 22 godine, a Ike 29. Tina je pristala jer ju je oduvijek bilo strah Ikea koji se u to doba borio s ovisnošću o kokainu, a bio je i nasilan – napadao ju je s čim je stigao.

Ike je odlučio da će se njih dvoje vjenčati u Tijuani, mjestu gdje su se mladi odlazili vjenčati brzo i jednostavno, ali na isto mjesto gdje su mornari odlazili tulumariti s prostitutkama. – U malom prljavom uredu čovjek mi je dodao neke papire preko stola kako bih ih potpisala. I to je bilo to… Nitko nije rekao: ‘Možete poljubiti mladu.’ Nikakve zdravice, čestitke, da ne govorim o onom da sretno živimo – rekla je svojedobno. Tada je opisala i trenutak kada ju je Ike odveo u bordel gdje je u svojoj prvoj bračnoj noći uživo, kako je ona govorila, morala gledati sex show.

Nakon smrti na ulazu njenog posjeda stojala je zamolba da se ne zvoni na vrata prije 12 sati niti donosi dostava, a mnogi obožavatelji su joj ispred vrata zapalili svijeće i ostavili poruke. Najviše natpisa glasilo je prema njenom hitu ‘Simply The Best’ s kojim su Tini poručili da je jednostavno bila najbolja.

0%