play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Bosanski genije zna više od 70 jezika

Muhamed Mešić ima rijedak, neobičan dar. Ovaj pravnik iz Tuzle bez greške govori 12 jezika, a sporazumijeva se na još 62 te stalno uči nove. Prvi strani jezik naučio je spontano dok je kao dječak s obitelji bio na odmoru u Grčkoj.

Već sa 16 godina postao je gradski vijećnik. Mešiću je 2010. godine udijeljena prestižna nagrada “Brainswork Make a Difference Award”.

Mešić je rođen 1984. godine, a kako piše Kurir, već s 26 godina govorio je 56 jezika. Osnovnu i srednju školu završio je u Tuzli, gdje se tijekom često susretao s vojnicima UNPROFOR-a koji su dolazili iz raznih zemalja UN-a te je od njih naučio poneku riječ.

Mešić je radio u više od 20 zemalja na čak četiri kontinenta, a bio je i savjetnik gradonačelnika Tuzle i makedonskog predsjednika. Trenutno radi kao voditelj odjela osiguranja i viši savjetnik u kompaniji za građevinski inženjering “Keller Grundbau” u Beču.

Mešić se zna sporazumijevati na jezicima poput jidiša, japanskog i baskijskog. “Jako sam htio upoznat svijet bez da mi treba prevoditelj. Bitno je imati želju, a ja sam je imao. Čvrsta ljudska volja je čudo, ona je najčešće glavni “krivac” za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drugačije, a sve te različite misli na stranim jezicima imaju sposobnost stvoriti potpuno novu sliku nego na samo jednom jeziku. Drugačija je perspektiva kada jednu riječ prevedete na nekoliko jezika”, rekao je za Al Jazeeru.

Potrebna su mu dva do tri tjedna da svlada osnove jezika. Rano je počeo čitati i pisati, a prirodnije mu je bilo pisati s desna na lijevo, zbog čega su njegovi roditelji u ogledali čitali što je pisao.

0%