play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Otkrijte čaroliju kamenih svatova: Neodoljiva ljepota nekropole Maculje u srcu Bosne

Upoznajte tajanstveni svijet kamenih svatova na nekropoli Maculje, jednom od najljepših nekropola stećaka u Bosni i Hercegovini. Smještena na samo 21 km od Novog Travnika, ova nekropola je neizostavno odredište za sve ljubitelje povijesti, kulture i netaknute prirode.

Nekropola Maculje, poznata i kao “kameni svatovi”, oduvijek je privlačila znatiželjne poglede zbog svoje nevjerojatne ljepote i povijesnog značaja. Sastoji se od 101 stećka i 16 ukrašenih križeva, svaki od kojih je svjedok bogate prošlosti i kulture ovog područja. Izrađeni od krečnjaka i pažljivo poredani u redove, stećci predstavljaju jedinstvenu kombinaciju vještine i umjetnosti.

Jedna od najvažnijih činjenica koja čini ovu nekropolu posebnom je njezino mjesto na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. To je priznanje njezine iznimne važnosti za svjetsku baštinu i poziv svim putnicima da otkriju njezinu ljepotu i značenje. Nalazi se u pitoresknom okruženju, okružena netaknutom prirodom.

Doživite čarobno jutarnje svitanje uz melodiju žubora potočića, prelijepi zalazak sunca koji obasjava okolicu toplim bojama, cvrkut ptica koji raznježuje dušu i susret s ljubaznim žiteljima ovog čarobnog kraja.

U neposrednoj blizini nekropole nalazi se i Vilinska pećina, udaljena svega 4 kilometra, koja svojom nevjerojatnom ljepotom očarava posjetitelje te pruža nezaboravno iskustvo istraživanja podzemnog svijeta. Zanimljivo je napomenuti da je 2019. godine u Vilinskoj pećini održan koncert Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika, što je dodatni dokaz bogate kulturne aktivnosti ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Općina Novi Travnik okružena je gorskim masivima kao što su Klin, Kručćica, Vranica, Vilenica i Komar. Ovdje ćete pronaći čistu vodu, netaknutu prirodu i nevjerojatne poglede koji ostavljaju bez daha. Za ljubitelje planinarenja, općina Novi Travnik nudi petnaestak planinarskih staza, markiranih i redovno održavanih, koje vode do najljepših vidikovaca i prirodnih ljepota ovog kraja.

Posjet nekropoli Maculje nije samo putovanje kroz povijest i kulturu, već i mjesto gdje se isprepliću legende i gdje mit postaje stvarnost. Doživite čaroliju ovog jedinstvenog mjesta i otkrijte bogatstvo koje Bosna i Hercegovina nudi svojim posjetiteljima.

0%