play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Tisuće Iranaca na ispraćaju predsjednika Raisija

Mnoštvo ljudi okupilo se u srijedu u središtu Teherana kako bi odali posljednju počast iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju, poginulom u nedjelju u padu helikoptera.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei predvodio je molitve tijekom ceremonije oproštaja za pokojnog predsjednika i još sedam osoba, uključujući ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana, koji su poginuli u nesreći.

Nekoliko stranih država, poput Rusije, Turske i Iraka, najavile su da će biti zastupljene na sprovodu, ali ne na razini šefova država.

Srijeda je proglašena državnim praznikom i stanovnici Teherana su na svoje telefone primili poruke u kojima su ih pozivali da “dođu na pogreb mučenika”.

Vlasti su proglasile petodnevnu žalost u cijeloj zemlji, dok se priprema proces zamjene za Raisija, koji je predsjedao Iranom od 2021. Jedan od zadataka privremenog predsjednika Mohamada Mohbera (68) je priprema za predsjedničke izbore koji će se održati 28. lipnja.

Ispraćaj, za koji je predviđeno da traje do četvrtka, započeo je u utorak u Tabrizu, velikom sjeverozapadnom gradu u blizini kojeg se dogodila nesreća. Raisi će biti pokopan u četvrtak u Mashadu (sjeveroistočni dio zemlje), njegovom rodnom gradu.

0%