play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

BiH obilježava Međunarodni dan i Europsku noć muzeja

Međunarodni dan i Europska noć muzeja, najveći muzejski događaji u Bosni i Hercegovini, bit će održani danas. Svake godine, službeno od 1977. godine, Međunarodni savjet za muzeje IKOM organizira Međunarodni dan muzeja, koji predstavlja jedinstven trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu.

Tema ovogodišnjeg Dana muzeja “Muzeji za obrazovanje i istraživanje” naglašava ključnu ulogu kulturnih institucija u pružanju holističkog obrazovnog iskustva. Taj dan se zalaže za svjesniji, održiviji i inkluzivniji svijet.

“Svake godine, počevši od 2020. godine, Međunarodni dan muzeja podržava niz ciljeva iz Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. U skladu s tim, u 2024. godini fokus je na kvalitetno obrazovanje (osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve) te industrija, inovacije i infrastruktura (izgraditi otpornu infrastrukturu, promovirati inkluzivnu i održivu industrijalizaciju i podstaći inovacije). Za IMD 2024 IKOM želi pozvati ljude da preispitaju obrazovanje i zamisle budućnost u kojoj dijeljenje znanja prevazilazi barijere, gdje se inovacije ujedinjuju sa tradicijom, a sve za izgradnju informiranijeg i inkluzivnijeg svijeta”, navodi se. 

Kao što je istaknuto u Rezoluciji IKOM-a “O održivosti i provedbi Programa održivog razvoja do 2030., Transformacija našeg svijeta” (Kjoto, 2019.), svi muzeji imaju ulogu u oblikovanju i stvaranju održive budućnosti, a to mogu učiniti obrazovnim programima, izložbama, informiranjem zajednice i istraživanjem.

“Ulaz na sve događaje je besplatan, a organizator ovih manifestacija je IKOM BiH u koordinaciji sa bosanskohercegovačkim muzejima”, ističe se. 

0%