play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nakon atentata uspješno operiran slovački premijer Fico

Slovački vicepremijer Tomaš Taraba izjavio je u srijedu navečer da je premijer Robert Fico trenutno izvan životne opasnosti i vjeruje da će ”preživjeti” pokušaj atentata.

“Koliko ja znam, operacija je prošla dobro i pretpostavljam da će na kraju preživjeti. On je trenutno izvan životne opasnosti”, rekao je Taraba za BBC.

No, mediji prenose kako su se brojni političari oglasili navodeći kako je premijer Fico i dalje u kritičnom stanju. Jedan metak prošao je kroz trbuh, a drugi je pogodio zglob”, rekao je.

Napad na Fica, političkog veterana dobro poznatog u Europi, šokirao je Slovačku, ali i cijeli kontinent. Vodeći europski političari, uključujući hrvatske, osudili su napad i izrazili šok i nevjericu da se dogodio. Na Fica je pucao 71-godišnji umirovljeni književnik iz neposredne blizine, dok je Fico prilazio građanima nakon sjednice vlade u mjestu Handlova.

Internetom kruži snimka napadača koji govori kako ne odobrava politiku aktualnih vlasti i promjene u slovačkoj javnoj televiziji, dodaju slovački mediji. Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok rekao je da je napad na Fica bio politički motiviran. Pozvao je ljude da na društvenim mrežama ”ne šire mržnju”, i dodao da će u narednom razdoblju biti pojačana zaštita državnih dužnosnika i političkih predstavnika i vladajuće koalicije i opozicije, kao i pojedinih medija.

0%