play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Međunarodni dan Crvenog križa

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja svake godine, u čast godišnjice rođenja Henryja Dunanta, prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir i osnivača Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Međunarodni pokret Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca najveća je humanitarna mreža na svijetu. Njegova misija je olakšati ljudske patnje, zaštititi živote i zdravlje i očuvati ljudsko dostojanstvo, posebice tijekom oružanih sukoba i drugih kriznih situacija. Prisutan je u svakoj zemlji i ima podršku milijuna volontera.

Čine ga Međunarodni odbor Crvenog križa (u nastavku teksta: MOCK), Međunarodna federacija društava Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca i 192 nacionalna društva Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca. Svaki od njih ima vlastiti pravni identitet i ulogu, ali sve ih ujedinjuje sedam temeljnih načela u kojima je sažeta etika Pokreta i koji čine temelj njegovog pristupa u pružanju pomoći ljudima u vrijeme oružanih sukoba, prirodnih katastrofa i drugih kriznih situacija. Prihvaćena su na 20. međunarodnoj konferenciji u Ženevi 1965. godine.

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je prilika da se podsjetimo na važnost humanitarne pomoći i potpore za ljude koji se nalaze u teškim situacijama. Organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca su ključne u pružanju te pomoći i potpore, a njihov rad je nezamjenjiv u mnogim zemljama svijeta.

Struktura Društva Crvenog križa BiH broji više od 50.000 članova sa oko 7.000 aktivnih volontera.

U strukturi Društva Crvenog kkriža BiH prikupljeno je više od 45.000 doza krvi, edukacija iz prve pomoći je pružena za više od 46.000 osoba, dok su mobilni timovi realizirali više od 34.000 odgovora (razne usluge) na potrebe osoba u tranzitu.

0%