play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

25. svibanj proglašen  Svjetskim danom nogometa

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila je u utorak rezoluciju kojom se 25. svibanj proglašava Svjetskim danom nogometa.

Na taj dan se obilježava 100. godišnjica prvog međunarodnog nogometnog turnira u povijesti s reprezentacijom svih regija u sklopu Ljetnih olimpijskih igara 1924. održanih u francuskoj prijestolnici Parizu, navodi se u rezoluciji.

Nacrt rezolucije, koji je predstavio stalni predstavnik Libije pri UN-u Taher M. El-Sonni, usvojilo je više od 160 zemalja 193-člane Generalne skupštine.

“Nogomet je igra broj jedan koja se igra i prati širom svijeta”, rekao je El-Sonni skupštini, dodavši da je to “više od igre” koju igraju sve generacije na ulicama, u selima, školama, na igralištima i natjecanjima.

“Nogomet služi kao univerzalni jezik koji se govori širom svijeta, presecajući nacionalne, kulturne i društveno-ekonomske barijere”, dodao je.

Dennis Francis, predsjednik Generalne skupštine, pozdravio je usvajanje rezolucije.

“Nogomet, kao i mnogi drugi sportovi, gradi se na vrijednostima prijateljstva, timskog rada, fer pleja i tolerancije, te je sredstvo za izgradnju mira i solidarnosti širom svijeta”, rekao je Francis.

0%