play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Pravoslavci danas slave najveći hrišćanski blagdan Vaskrs

Pravoslavni vjernici danas slave Uskrsnuće Isusa Krista po Julijanskom kalendaru, najveći i najstariji kršćanski praznik, koji simbolizira pobjedu života nad smrću.

Prema evanđeljima i vjerovanju, Isus Krist je u petak razapet, u subotu je legao u grob, a u nedjelju je uskrsnuo od mrtvih i tako pobijedio smrt i darovao vječni život svim ljudima.

Hršćani vjeruju da je prva osoba koja je susrela uskrslog Isusa Krista bila Marija Magdalena, a kasnije se on ukazao svojim učenicima.Uskrs se uvijek slavi prve nedjelje punog mjeseca nakon proljetnog ekvinocija i nakon židovske Pashe, na temelju odluke Nikejskog sabora 325. godine, koju i danas poštuju sve pravoslavne crkve.Po julijanskom kalendaru Uskrs može pasti najranije 4. travnja, a najkasnije 8. svibnja, dok po gregorijanskom kalendaru od 22. ožujka do 25. travnja, što Uskrs čini “pokretnim” blagdanom.

Vjernici SPC-a Vaskrs obilježavaju tri dana, a crvenim slovom u crkvenom kalendaru su, pored prvog dana, obilježeni i vaskršnji ponedeljak i vaskršnji utorak.Običaj je da vaskršnje slavlje počne odmah poslije jutarnje službe, a tada se vjernici pozdravljaju riječima “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”.

0%