play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Godišnjica ubojstva devet učenika u OŠ Ribnikar u Beogradu

Roditelji djece koja su prije točno godinu dana stradala u pucnjavi u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu stigli su jutros pred školu. Tamo su položili cvijeće i upalili svijeće u znak sjećanja na ubijenu djecu i čuvara škole.

U masovnom ubojstvu koje je trinaestogodišnjak započeo 3. svibnja 2023. godine u 8.41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

U 8:41 ispred škole čule su se sirene za uzbunu. U isto vrijeme prekidom programa mediji u Srbiji obilježili su minutu šutnje kao sjećanje na ubijene.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu K.K. pucao je iz pištolja na osiguranje škole, nastavnicu i učenike. Na licu mjesta ubijeno je osam učenika i radnik osiguranja, dok je teško ranjena djevojčica Angelina Aćimović kasnije podlegla ozljedama. Maloljetnik je sam pozvao policiju i predao se. Privedeni su i njegovi roditelji. 

Vijest o pucnjavi na Vračaru, u školi u centru Beograda, proširila se brzo i uznemirila građane Srbije. Roditelji, prijatelji djece koja idu u ovu školu počeli su se okupljati ispred ulaza kako bi saznali nešto o svojoj djeci. Nažalost, neki od roditelja primili su tog 3. svibnja tragičnu vijest da im je dijete ubijeno.

Ulaz škole u idućim danima postao je mjesto okupljanja gdje su građani odavali počast stradalima, palili svijeće, donosili cvijeće, igračke i ostavljali poruke za ubijene. Mediji u regiji i svijetu prekidali su programe i izvještavali o ovom događaju.

Srpsko društvo bilo je u stanju šoka, a onda se iduće noći, između 4. i 5. svibnja, dogodilo novo masovno ubojstvo u Duboni i Malom Orašju, gdje su također izgubljeni mladi životi.

Školska godina ranije je završena, a početak nove bio je u znaku sjećanja na ubijenu djecu.

Ususret prvoj godišnjici masovnog ubojstva OŠ Vladislav Ribnikar objavila je na svojoj stranici In memoriam posvećen nastradalim učenicima i radniku osiguranja.

“Kada su prvi put došli u Ribnikar, kao prvaci, bili su radoznali i ponosni što kreću u školu. Tada smo im obećali da ćemo ih učiti i naučiti. Obećali smo da ćemo ih iz Ribnikara ispratiti kao tinejdžere, sigurne, slobodne i spremne za ono što ih u nastavku života čeka. Obećali smo da ćemo ih čuvati. I jesmo ih učili. I jesmo ih čuvali. Nismo ih sačuvali. Oprostite nam što nismo uspjeli ispuniti obećanje…”, navodi se, između ostalog, na stranicama škole.

Povodom godišnjice masovnog ubojstva organiziran je program Buđenje, koji bi trebao označiti početak višeslojnog procesa memorizacije u znak sjećanja na žrtve. U svim školama u Srbiji od 7. do 10. svibnja bit će organizirana Nedjelja sjećanja.

0%