play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Od svibnja najniža mirovina iznosit će 573,53 KM!

Umirovljenici u Federaciji BiH će od narednog mjeseca dobiti uvećana primanja. Riječ je o uvećanju po osnovu redovnog usklađivanja koje, nakon akontacije čija je primjena počela 1. siječnja, ne dostiže ni dva posto.

Prvi siječanj
Tako je Upravni odbor Federalnog zavoda MIO, kako nam je to jučer potvrđeno, donio odluku o konačnom iznosu redovnog usklađivanja za 2024. godinu.

Prema toj odluci, mirovine se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. siječnja ove godine. Postotak usklađivanja primjenjuje se na osnovicu koju čini iznos mirovina za prosinac 2023. godine.

– Kako su mirovine od siječnja već usklađene za pet posto, prema akontacijskom modelu usklađivanja, Upravni odbor je, na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, donio odluku o konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 posto na osnovicu iz prosinca 2023. godine – rekao nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda.

U skladu s tim, najniža mirovina sa sadašnjih 565,18 KM uvećava se na 573,53 KM, a zajamčena sa 674,52 na 684,48 KM. Također, odluka o usklađivanju obuhvaća i najviše mirovine ostvarene prema važećem Zakonu o PIO čiji se iznos ograničava na iznos pet najnižih mirovina te, u skladu s tim, iznose 2.867,65 KM. Također, uz isplatu mirovina za travanj, bit će isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih mirovina za prva tri mjeseca ove godine.

Osnovne potrebe
Umirovljenici nisu zadovoljni postotkom usklađivanja. Kako su nam kazali u Savezu udruženja umirovljenika FBiH, to ne zadovoljava ni osnovne potrebe umirovljenika, a u suštini, ogroman dio ove populacije ispašta zbog strogog zakona i famozne formule za izračun postotka usklađivanja.

Stoga, prioritetno od Vlade FBiH, kako nam je potvrdio Redžo Mehić, predsjednik Saveza, traže isplatu jednokratne novčane pomoći po uzoru na susjedne zemlje, ali i izmjenu Zakona o MIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih mirovina. To će, poručio je Mehić, biti okosnica njihove borbe. O tome su jučer razgovarali s ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem, a uskoro će biti održan sastanak s najužim rukovodstvom Vlade FBiH.

Kako se došlo do postotka
Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta nominalnog BDP-a za 2023. iznosi 7,965 posto te se kao takav zaokružuje na 8,00 posto. – Primjenjujući zakonsku formulu za usklađivanje mirovina 50 % CPI (2,55 %) + 50 % BDP (4,00 %), dolazimo do konačnog iznosa redovnog usklađivanja mirovina od 6,55 posto – pojasnili su iz Zavoda.

0%