play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Bosna i Hercegovina na prvom mjestu po zagađenju zraka u Europi

Bosna i Hercegovina nalazi se na neslavnom prvom mjestu po zagađenju zraka u Europi. Infografika koju je izradio Pixsell prikazuje popis 20 europskih država s najzagađenijim zrakom, odnosnom najvećom koncentracijom PM2,5 čestica u zraku. Na prvom mjestu nalazi se Bosna i Hercegovina, slijedi Sjeverna Makedonija, zatim Crna Gora.

Prema izvješću “World Air Quality” za 2023. godinu, BiH ima 27,5 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica u zraku i nalazi se u crvenoj kategoriji s razinom zagađenja pet puta većom od sigurnog standarda. Bosna i Hercegovina zabilježila je u 2023. pad od 18 posto u razinama PM2,5 u odnosu na 2022., ali je i dalje najzagađenija zemlja u okružju.

Samo sedam zemalja u svijetu koje su postigle sigurnu razinu od najviše pet mikrograma finih čestica po kubnom metru zraka (μg/ m3) može se pohvaliti da je u 2023. imalo sigurnu razinu onečišćenja zraka prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a to su Australija, Estonija, Finska, Grenada, Island, Mauricijus i Novi Zeland. Portoriko, Bermuda i Francuska Polinezija također su područja u kojima je zrak bio unutar sigurnih razina.

U Europi je najčišći zrak imao Island s 4μg/m3, a slijede ga Estonija s 4,7μg/m3 i Finska s 4,9μg/m3. Razina onečišćenja prikazuje se ljestvicom boja, a mnoge europske zemlje spadaju u zelenu kategoriju, što znači da je razina onečišćenja dvostruko veća od sigurnog standarda. Među njima su Švedska, Irska, Norveška, Portugal, Lihtenštajn, Danska, Velika Britanija, Andora, Latvija, Ukrajina, Nizozemska, Luksemburg, Švicarska, Njemačka, Belgija, Francuska, Austrija, Španjolska i Rusija.

U žutoj kategoriji – koja označava razine onečišćenja do tri puta veće od sigurnog standarda – su Litva, Češka, Mađarska, Malta, Slovačka, Bugarska, Hrvatska, Poljska, Cipar, Slovenija i Italija.

0%