play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U praznoj dvorani u Sarajevu održana komemoracija Veljku Bulajiću

U subotu je u sarajevskom kinu Meeting Point održana komemoracija u čast Veljka Bulajića, jugoslavenskog filmskog redatelja crnogorskog podrijetla i jednog od najvećih filmskih stvaratelja na našim prostorima, koji je preminuo 2. travnja u 97. godini života nakon kratkotrajne smrti. bolesti, a pokopan 9. travnja Zagreb, na groblju Mirogoj.

Komemoraciju su organizirali Udruženje redatelja Bosne i Hercegovine, Filmski centar Sarajevo i Meeting Point.Prisutni su imali priliku pogledati restauriranu verziju njegovog klasika “Bitka na Neretvi” iz 1969. godine.

Iz Udruženja filmskih radnika BiH navode da veliki pripovjedač antifašizma ovim djelom donosi veliki spektakl izrazitih produkcijskih i redateljskih kvaliteta i predstavlja najljepšu uspomenu na njega.

Jasmila Žbanić iz Udruženja redatelja irežisera BiH kazala je na komemoraciji da je prije nekoliko mjeseci razgovarala s Veljkom Bulajićem, navodeći da je on opsjednut novim filmom koji je dirljiv i inspirativan.“Nažalost, danas ovdje nema učenika koji bi bili inspirirani Veljkom Bulajićem. On je jedan od najvećih jugoslavenskih redatelja od kojeg još imamo puno naučiti “, rekla je Žbanić.

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Sveučilišta u Sarajevu Faruk Lončarević rekao je da se Bulajić protiv fašizma i ostalih nacista našeg vremena borio principijelno, do kraja.

Dodao je da je Bulajić jedan od naših prvih školovanih redatelja, a svjetski redatelj. Njegova četiri najpoznatija epska filma su “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “Vlak bez voznog reda” i “Veliki transport” koje je pogledalo 500 milijuna ljudi.

“Mislim da ćemo mi kao autori najviše pamtiti njegove male filmove, a posebno ‘Uzavreli grad’, neorealističku, modernističku priču o izgradnji Zenice ”, rekao je Lončarević.

0%