play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sigurnosne kontrole na njemačkim granicama tijekom EURA

Njemačka će vršiti granične kontrole na svim svojim granicama tijekom Europskog prvenstva u nogometu u lipnju i srpnju ove godine, izjavila je ministrica unutarnjih poslova te zemlje Nancy Faeser.

Faeser je za list “Rheinische Post” izjavila da će se tijekom turnira vršiti provjere na svim njemačkim granicama “kako bi se spriječio ulazak mogućih nasilnih kriminalaca”.

Dodala je da je “ovo neophodno kako bi se ovaj veliki međunarodni događaj što bolje zaštitio”. Kako je kazala, fokus vlasti je na zaštiti od “ekstremista, huligana i drugih i cyber napada”.

Njene izjave uslijedile su nakon oružanog napada u okolini Moskve, za koji je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIS. U napadu je ubijeno 137 ljudi, a više od 180 ranjeno nakon što su naoružani napadači u petak otvorili vatru kada je rock bend Picnic trebao nastupiti u koncertnoj dvorani “Crocus City Hall” u moskovskoj regiji.

Međutim, odluka da se ponovo uspostavi granična kontrola tijekom nogometnog turnira bila je dugo očekivana. To je postala standardna praksa za zemlje Schengen zone tijekom velikih sportskih događaja i velikih samita.

Njemačka već provodi kontrole na svojim istočnim i južnim granicama s Poljskom, Češkom, Austrijom i Švicarskom zbog zabrinutosti oko migracija.

Europsko prvenstvo počinje 14. lipnja, a domaćin Njemačka igra sa Škotskom u uvodnoj utakmici u Minhenu. Finale se igra u Berlinu 14. srpnja.

0%