play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Svjetski dan voda

Ujedinjeni narodi pokrenuli su 1993. godine obilježavanje Svjetskog dana voda s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode. Svake godine odabire se druga tema obilježavanja, a ove godine je “Voda za mir”.

Voda može stvoriti mir ili izazvati sukob. Kako se utjecaj klimatskih promjena povećava, a stanovništvo raste, postoji hitna potreba, unutar i između zemalja, da se ujedine oko zaštite i očuvanja našeg najdragocjenijeg resursa.

Više od milijardu ljudi još nema pristup pitkoj vodi, a Bosna i Hercegovina na sreću ima pitke vode i više nego dovoljno. Brojni su šumski izvori, ali i rijeke koje su u dijelovima svojih tokova, posebno onim koji idu kroz šumu, nezagađene i pitke.

Bosna i Hercegovina i dalje uvozi ogromne količine vode iako je vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode. Stručnjaci često navode da je kvaliteta vode u Bosni i Hercegovini daleko ispred one uvozne. Ove izjave stručnjaka bi trebale probuditi i svijest građana, jer kupovinom domaćeg proizvoda sigurno neće pogriješiti, a svakom kupovinom domaćeg proizvoda pomažu BiH ekonomiji.

0%