play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Čovjeku prvi put presađen modificirani bubreg svinje

Šezdesetdvogodišnjem muškarcu u završnom stadiju bubrežne bolesti presađen je genetski modificiran bubreg od svinje, priopćili su liječnici iz Opće bolnice u Massachusetts u Bostonu.

“Četverosatna operacija transplantacije, izvedena 16. ožujka, označava veliku prekretnicu u potrazi za osiguravanjem lakše dostupnih organa pacijentima”, navodi se u priopćenju bolnice.

Pacijent Richard Slaiman postao je prva živa osoba na svijetu kome je ugrađen bubreg svinje. On se dobro oporavlja i očekuje se da će uskoro biti pušten iz bolnice, rekli su liječnici.

Prethodno, svinjski bubreg privremeno je presađen u donore koji su bili moždano mrtvi. Također, dva muškarca primila su ranije srce od svinja, ali su obojica umrli nakon nekoliko mjeseci. Ova posljednja operacija označava najnoviji razvoj ksenotransplantacije, termina koji označava napore da se ljudski pacijenti izliječe stanicama, tkivima ili organima životinja.

Desetljećima to nije funkcioniralo, ljudski imuni sistem je odmah uništavao strano životinjsko tkivo. Noviji pokušaji uključivali su svinje koje su modificirane tako da su njihovi organi sličniji ljudima, navodi AP.

0%