play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Povijesni trenutak – BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU

Europsko vijeće je dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora između BiH i EU, kazao je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i predsjednik Naše stranke za federalnu televiziju.

„Ovo je povijesni trenutak. Čekamo sad službenu objavu iz Europskog vijeća. Ako je odluka ona koju smo imali u nacrtu onda je to ok, tek sad počinje veliki posao, ali imamo kurs prema Briselu koji smo čekali“, naveo je on.

Naveo je da se mora usvojiti pregovarački okvir, a prije toga i plan rasta, koji će, kaže, nama otključati, ne samo reforme, nego i značajna sredstva.

„Nakon toga počinje skrining, jako puno je posla na proljeće, ali trebamo tome da se radujemo“, poručio je on.

Upitan jesu li uvjeti oni dobro poznati, zakon o sudovima i izborna reforma, odgovorio je:

„Suštinski na sastanku koji smo jučer imali s komesarom za proširenje, koji je predložio ovakvu odluku – on tvrdi da moramo usvojiti zakon o sudovima jer smo napravili taj kompromis da to bude apelacijsko odjeljenje umjesto odvojenog suda, što suštinski ne mijenja ono što treba da se ispuni – dvostupanjsko odlučivanje, što je europski standard. Bez tog zakona neće nijedan od ovih koraka se desiti“, pojasnio je.

Napominje da je izborna reforma u 14 prioriteta. „Posebno onaj dio o integritetu. Izborna reforma u onom dijelu zaštite izbornog procesa je ključ“, naveo je Forto.

Prema njegovim riječima, sve zemlje članice koje su bile kandidatkinje, morale su mijenjati i ustave.

Dodao je da vladajuća koaliciji može biti ponosna da je, kako kaže, izgurala nešto što je prije godinu dana možda bilo i nemoguće.

0%