play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Ove godine kazaljke pomičemo nešto kasnije

Zima kao da je proletjela. Iako stižu nešto hladniji dani, uskoro prelazimo na ljetno računanje vremena. Ove godine kazaljke na satu pomaknut ćemo nešto kasnije nego prijašnjih godina – 31. ožujka u 2 sata.

Tu noć spavat ćemo sat vremena kraće, a dani će nam biti duži. Ova promjena ostavlja posljedice na ljudski organizam, posebno kod starijih osoba, što se u prvom redu ogleda u poremećajima spavanja.

Ljetno računanje vremena završit će se 27. listopada, kada ćemo kazaljke na satu pomaknuti ponovno unazad. Zanimljivo je da će ovo ljetno računanje vremena biti jedno od najkraćih. Naime, lani smo kazaljke na satu unaprijed pomaknuli nekoliko dana ranije, 26. ožujka. No, to ne znači da je onda ranije počelo zimsko računanje vremena. Naime, kazaljke smo vratili tek 29. listopada, dakle nekoliko dana kasnije nego što ćemo to učiniti ove godine. Iduće godine ljetno računanje vremena počet će 30. ožujka, a trajat će do 26. listopada.

Pomicanje kazaljki na satu dokazano ostavlja posljedice na ljudski organizam, a najčešća nuspojava su problemi sa spavanjem. Dobro rješenje bilo bi da odemo spavati u isto vrijeme kao što smo išli i prije pomicanja kazaljki na satu. Ako smo išli spavati u 22 sata, onda tako trebamo činiti i dalje, bez obzira na to što sat pokazuje 23 sata.

Prije nekoliko godina Europska komisija pokrenula je inicijativu za ukidanjem pomicanja kazaljki na satu, ali nije zaživjela unatoč tomu što su se milijuni građana izjasnili za to. Zemlje, naime, nisu mogle usuglasiti stavove o tome žele li zadržati ljetno ili zimsko vrijeme.

0%