play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
 • play_arrow

  Drukčiji

Finska i dalje najsretnija zemlja na svijetu

Finska je ostala najsretnija zemlja na svijetu sedmu godinu zaredom, a njeni nordijski susjedi Švedska, Danska i Island također su zadržali svoje mjesto u prvih 10, prema godišnjem izvještaju o sreći objavljenom u srijedu.

Ali rastuće nezadovoljstvo, posebno među mladima, dovelo je do pada drugih zapadnih zemalja na indeksu pod pokroviteljstvom UN-a, pri čemu su Sjedinjene Države i Njemačka ispale iz prvih 20 po prvi put od prvog izdanja izvještaja prije više od deset godina.

Njihovo mjesto su zauzeli Kostarika i Kuvajt na 12, odnosno 13 mjestu, dok su istočnoeuropske zemlje Srbija, Bugarska i Latvija prijavile najveći porast sreće.

Afganistan, pogođen humanitarnom katastrofom otkako su talibani ponovo preuzeli kontrolu 2020. godine ostao je na posljednjem mjestu.

Bosna i Hercegovina ostvarila je napredak te smo sa 71. došli na 65. mjesto.

U istraživanju su se tražilo od ljudi u 143 zemlje i teritorije da procijene svoj život na skali od nula do 10, uzimajući u obzir faktore kao što su BDP po glavi stanovnika, socijalna podrška, očekivani zdrav životni vijek, sloboda, velikodušnost i korupcija.

Njegovo objavljivanje poklapa se sa Međunarodnim danom sreće 20. ožujka.

Ovo je deset najsretnijih zemalja na svijetu.

 1. Finska
 2. Danska
 3. Island
 4. Izrael
 5. Nizozemska
 6. Švedska
 7. Norveška
 8. Švicarska
 9. Luksemburg
 10. Novi Zeland
0%