play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Brazil pogođen ekstremnim vrućinama, temperature preko 60 stupnjeva

Brazilski Rio de Janeiro zahvatile su ekstremne temperature sa indeksom toplote koji je dostigao nevjerojatnih 62,3 stupnjeva Celzijusa.

Toplotni indeks od 62,3 stupnja Celzijusa je najveći zabilježeni u Rio de Janeiru u posljednjih deset godina, navele su meteorološke vlasti. Bivši rekord toplotnog indeksa postavljen je u studenom 2023. godine, kada je dostigao 59,7 stupnjeva.

Ljudi su pohrlili na obalu u Rio de Janeiru zbog ekstremnih vrućina koje su dostigle vrhunac 16. ožujka. Brazilci su pokušali da se rashlade kupanjem u moru ili na drugim mjestima.

Očekuje se da će se temperature smanjiti od petka. Stručnjaci su naveli da bi u nekim dijelovima zemlje mogli doći do temperaturnih rekorda zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih “El Ninom”. U svom najnovijem izvještaju Svjetska meteorološka organizacija (WMO) utvrdila je da je oboren rekord u ekstremnim klimatskim događajima u svijetu.

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također je upozorio da treba poduzeti hitnu akciju zbog prijetnje globalnog zagrijavanja.

0%