play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Znanstvenici razvili “goveđu rižu”

Južnokorejski istraživači uspjeli su da uzgoje goveđe stanice u zrnu riže, što je, kako kažu, veliki korak ka postizanju održivog, pristupačnog i ekološki prihvatljivog izvora proteina koji bi mogao da zamijeni uzgajanje goveda za meso.

Profesor Jinkee Hong sa Univerziteta Yonsei u Seulu, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu “Meter”, rekao je da je “goveđa riža” prvi proizvod te vrste.

Zrno riže koristi se kao osnova za kultivaciju životinjskih mišićnih i masnih ćelija.

U istraživanju, zrna riže su tretirana enzimima da bi se stvorila optimalna sredina za rast stanica, a zatim su im infuzirane goveđe stanice koje su kultivirane da bi se postigao konačni hibridni proizvod, koji podsjeća na ružičasto zrno riže.

Tim sa Yonseija nije prvi koji radi na mesnim proizvodima uzgojenim u laboratoriji. Kompanije širom svijeta su lansirale kultivirano meso, a neki od najnovijih proizvoda su piletinu i jegulja na biljnoj bazi, uzgajane na bazi soje, koje se prodaju u Singapuru.

Hongov tim je priopćio da riža ima prednost u pogledu sigurnosti u odnosu na soju ili orašaste plodove, jer je manje ljudi alergično na njega.

Goveđa riža sadrži oko osam posto više proteina i sedam posto više masti od konvencionalne riže. Hong je napomenuo da je protein 18 posto životinjskog porijekla, što ga čini bogatim izvorom esencijalnih aminokiselina.

Hong je dodao da bi kultivirana goveđa riža, po cijeni od oko dva dolara po kilogramu i sa daleko manjim ugljičnim otiskom od tradicionalnih proizvoda od govedine, mogao da bude konkurentan na policama namirnica.

0%