play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vlada FBiH: Izdvojeno 6.000.000KM za prevenciju i sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, donijela je danas Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera utvrđenog ovom ministarstvu za prevenciju i sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, iz Proračuna FBiH za 2024. godinu u iznosu od 6.000.000 KM.

Raspodjela ovih sredstava vršit će se nakon obavljenog javnog poziva, u skladu sa općim uvjetima učešća i posebnim kriterijima za raspodjelu utvrđenih ovom odlukom, kao redovna sredstva za odabrane programe/projekte u maksimalnoj vrijednosti financiranja u iznosu do 350.000 KM po jednom odabranom programu/projektu.

Ova sredstva dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programima/projektima, a na osnovu podnesenih zahtjeva i javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Javni poziv za dodjelu sredstava objavit će se na službenoj web stranici Ministarstva, u Službenim novinama FBiH i najmanje jednom dnevnom listu.

U skladu sa ovom odlukom, pojedinačne odluke o dodjeli sredstava korisnicima za sve navedene programe/projekte, donosi federalni ministar prostornog uređenja. S korisnicima za koje se donesu pojedinačne odluke o dodjeli sredstava, Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaključit će ugovore o međusobnim pravima i obavezama.

Između ostalog, navedno je u obrazloženju Odluke, kako bi se posljedice po ljude i materijalna dobra od prirodnih nesreća umanjile, potrebno je da se blagovremeno planiraju, organiziraju i provedu neophodne preventivne mjere zaštite. Preventivno djelovanje se sastoji od različitih komponenti od kojih svaka ima za cilj doprinijeti normalizaciji života stanovništva u područjima i zajednicama pogođenim prirodnim nesrećama.

Kako pojašnjava predlagač, poštujući veliki broj zahtjeva lokalnih zajednica za finanscranjem projekata prevencije i sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, sa realizacijom projekata iz ove odluke povećat će se otpornost lokalnih zajednica u Federaciji BiH u smislu smanjenja rizika od klizišta i poplava, čime se doprinosi sigurnosti stanovništva i infrastrukture u ciljanim područjima, kao i održivosti ulaganja u razvoj i oporavak.

0%