play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Pilot i stjuardesa – dva najpopularnija zanimanja 

Portal za zapošljavanje Jobseeker objavio je zanimljivu kartu koja prikazuje koji su najpopularniji poslovi diljem svijeta u 2024., odnosno koji su se poslovi najviše pretraživali na internetu.

Na karti su zemlje obojene različitim bojama koje označavaju poslove o kojima stanovnici pojedinih zemalja najviše traže informacije. Sudeći prema karti, najpopularnije zanimanje na planetu je ono pilota.  

Fraza “kako postati pilot” pretražena je 50.000 puta na internetu u siječnju 2024. godine. Ovo je zanimanje najpopularnije u 55 zemalja, koje uključuju Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Španjolsku, Poljsku, Indiju, Keniju, Somaliju te našu Bosnu i Hercegovinu. 

Drugo najpopularnije zanimanje na planetu je ono stjuardese, a pretraženo je 29.000 puta. Ovaj posao najpopularniji je u SAD-u Kanadi, Meksiku i Brazilu. 

Na trećem mjestu najtraženijih poslova našlo se zanimanje modela s ukupno 25.000 pretraga na globalnoj razini. Ovo je top izbor po pitanju karijere u Hrvatskoj, ali i Sloveniji i Srbiji te Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Švedskoj, Alžiru, Maroku i drugim zemljama. 

Inače, na šestom mjestu najpopularnijih poslova našlo se zanimanje doktora (15.000 pretraga), a ovo zanimanje najpoželjnije je u Ugandi i DR Kongu, dok je u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji zanimanje učitelja najviše pretraživano (14.000), a inače je na sedmom mjestu ljestvice. 

Zanimljiv je i podatak kako su stanovnici Crne Gore odabrali sasvim drugo zanimanje od onih koje se najčešće pretraživalo u Europi. Naime, izgleda da ljudi tamo sanjare o životu glazbenika, zanimanju koje nije ušlo u top 10 na svijetu.  

0%