play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Najavljene promjene u glasanju na ovogodišnjem Eurosongu

Švedska nacionalna televizija SVT najavila je promjene na ovogodišnjem Eurosongu u Malmöu. Prvi put će predstavnici zemalja velike petorke (Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva) i zemlje domaćina, Švedske, nastupiti uživo u polufinalima.

Prethodnih godina tijekom polufinala puštao se samo kratki isječak svake njihove probe. Sada će velika petorka zajedno sa Švedskom nastupati uživo u polufinalima iako su direktno plasirani u finale. Ovo je raspored njihovih nastupa.

Prvo polufinale: 

  • Njemačka
  • Švedska
  • Ujedinjeno Kraljevstvo

Drugo polufinale:

  • Francuska
  • Italija
  • Španjolska

“Smatramo da ova promjena daje zemljama velike petorke i zemlji domaćinu pravednije igralište u velikom finalu budući da sada imaju priliku stvarno nastupiti u polufinalima. To je također prednost i za publiku u areni i za gledatelje kući jer mogu uživo vidjeti nastupe svih izvođača koji se natječu prije finala”, rekla je Ebba Adielsson, izvršna producentica Eurosonga 2024.

Online glasanje za ostatak svijeta otvara se nakon generalne probe

No to nije sve – mijenjaju se i pravila glasanja na natjecanju.

U subotu, 11. svibnja, kada je finale natjecanja, glasanje za gledatelje zemalja sudionica bit će otvoreno neposredno prije izvođenja prve pjesme. Gledatelji će moći glasati dok se pjesme izvode umjesto da čekaju da se svi predstave, kao što je bio slučaj otkako je javno glasovanje uvedeno 1997.

Također, obožavatelji u zemljama koje ne sudjeluju, dakle ostatak svijeta, imat će 24 sata prednosti u glasanju. Online glasanje otvorit će se za ostatak svijeta odmah nakon završetka druge generalne probe u polufinalima i finalu, koji se održavaju večer prije, i ostat će otvoreno do početka nastupa uživo.

“Glasanje u finalu bilo je otvoreno kada svi finalisti završe s pjevanjem. Umjesto toga, želimo pružiti priliku da uključimo gledatelje od samog početka – ako vidite nešto što vam se sviđa, trebali biste moći glasati odmah. Također možete, naravno, pričekati rekapitulaciju na kraju, kao i prethodnih godina”, kaže Ebba Adielsson.

“SVT ima pozitivno iskustvo s ovom procedurom glasovanja u Melodifestivalenu (švedsko nacionalno finale). Osim toga, postoje gledatelji u drugim dijelovima svijeta koji žele glasati i želimo im dati bolju priliku da sudjeluju u rezultatu. Sada ne moraju postavljati budilicu usred noći”, dodaje.

“Do otvaranja glasovanja za veliko finale svaka će pjesma koja je sudjelovala biti izvedena na pozornici tako da će gledatelji imati priliku vidjeti sve izvođače koji se natječu za pobjedu u ovogodišnjem showu”, dodaje Martin Österdahl.

Nacionalni žiriji u svakoj zemlji koja sudjeluje i dalje će glasati samo u velikom finalu (što čini gotovo 50% konačnog rezultata s nešto više od 50% glasova javnosti).

0%