play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ursula von der Leyen: BiH će dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen se obratila u Europskom parlamentu, gdje je obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

Von der Leyen je kazala kako je BiH u posljednjih godinu dana napravila najveći napredak u prethodnih 10 godina kada je riječ o našem EU putu.

Ona je nabrojala listu stvari koje smo uradili na putu ka EU, među kojima je usvajanje sporazuma sa Frontexom, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sprećavanju pranja novca i financiranje terorizma.

Upravo zbog tih pozitivnih procesa aktualne vlasti koje je Von der Leyen pozdravila, EU će dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. No, nije istaknuto da li ćemo odmah nakon donošenja odluke 21. ožujka dobiti i datum Međuvladine konferencije na kojoj bi i službeno ušli u pregovore.

“Dobra vijest! Odlučili smo preporučiti Europskom vijeću da da BiH zeleno svjetlo za početak pregovora sa BiH”, kazala je von der Leyen nakon čega je uslijedio pljesak.

Europsko vijeće će 21. ožujka 2024. donijeti odluku o ulasku BiH u procese pregovore, koja se očekuje da bude pozitivna, pogotovo nakon najave predsjednice Europske komisije da će oni odobriti naš pregovarački status i preporučiti ga Vijeću.

0%