play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U Njemačkoj danas štrajk strojovođa i zaposlenika u zračnim lukama

Skoro svaki mjesec Njemačka bilježi štrajkove, rast nezadovoljstva i sve lošiju političku i ekonomsku situaciju.

Nakon propalih pregovora između uprave Deutsche Bahna i sindikata strojovođa, štrajk je ponovno paralizirao državu. Kako poručuje čelnik sindikata strojovođa Claus Weselsky, štrajk je bio jedina opcija nakon ponovno propalih pregovora.

Naime, sindikat ne odustaje od 35 satnog radnog tjedna, što Uprava smatra neostvarivim zbog nedostatka zaposlenika. Pored toga, traže i povećanje plaća za 420 eura. Deutsche Bahn je ponudio postupni model smanjenja radnih sati što bi se trebalo ostvariti kroz iduće tri godine, što je sindikat odbio.

Nadalje, sve je izvjesnije kako će novi štrajk biti za Uskrs i da bi njegovo trajanje moglo biti tjednima.

I u zračnoj tvrtki Lufthansa je u tijeku novi štrajk board personala, koji će trajati do subote. Otkazani su skoro svi letovi. Iz zračne luke München su priopćili kako je otkazano 500 od 800 letova Lufthanse i kako su terminali Lufthanse zatvoreni.

Uzrok štrajka je prekid pregovora uprave Lufthanse i sindikata Verdija. Riječ je o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 uposlenika. Verdi traži povećanje plaća za 12,5 posto ili najmanje 500 eura mjesečno, što Lufthansa odbija. Pored toga, sindikat traži i isplatu premije za inflaciju u iznosu od 3.000 eura.

Lufthsnsa predlaže povećanje plaća za 4 posto i premiju od 2000 eura što je sindikat odbio i shvatio kao uvredu.

Osim toga, ponuda prekovremenog rada nije prihvatljiva jer poslodavci od zaposlenika traže prekovremeni rad više od 1,5 mjesec bez dodatnog plaćanja. Ver.di traži 2,80 eura više plaće po satu, veće funkcionalne bonuse i bonuse za prekovremeni rad od prvog prekovremenog sata uz ugovorni rok od dvanaest mjeseci.

Njemačka sve više tone u kaos. Od sredine prošle godine zabilježeno je više štrajkova, a ove godine su i farmeri izašli na ulice. Nikada nije zabilježena teža ekonomska i gospodarska situacija. Cijene plina, struje, zdravstva, životnih namirnica su skočile.

0%