play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Proljeće 2024, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima klimatološko proljeće, period od 1. ožujka do 31. svibnja, ove fodine trebalo bi da bude nešto toplije u odnosu na višegodišnji prosjek koji se odnosi na period 1981-2010. godine.

Temperaturna odstupanja neće biti u toj mjeri izražena kao što su bila u prosincu ili veljači protekle zimske sezone, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 40 posto. Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija ili u granicama prosjeka u odnosu na referentni niz. Veća temperaturna odstupanja se očekuju u sjevernim područjima Bosne i Hercegovine.

“Proljeće 2024, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Iako se očekuje nešto toplije vrijeme, nisu isključeni hladni periodi sa izraženim negativnim temperaturama zraka. Pojava mraza moguća je do treće dekade travnja. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka ispod 0,0 stupnjeva) u Bosni tijekom proljeća 2024. je do 13, a na području južne Hercegovine do tri mrazna dana”, navedeno je iz FHMZ-a BiH.

Ukupna sezonska suma padalina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi u središnjim i većem dijelu južnih područja Bosne i Hercegovine biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Nadprosječne sume padalina prognoziraju se na području Posavine i Semberije. Raspored padalina bit će neujednačen, a najmanje padalina prognozira se sredinom proljetnog perioda. Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti manje u odnosu na proljeće 2023. godine. Dostupni prognostički materijali po pitanju padalina, predviđaju ispod 40 posto vjerojatnoću ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izgledna, ali periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati.

Iz FHMZ-a napominju da je prognoza padalina na duži vremenski period složenija i sa manjom vjerojatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.

0%