play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Katalonija ženama počela besplatno dijeliti menstrualne proizvode

Katalonija će u ljekarnama besplatno osigurati višekratne menstrualne čašice, menstrualni veš kao i higijenske uloške kako bi se suzbila takozvano “siromaštvo tijekom mjesečnice” slijedeći Škotsku s jednom od prvih inicijativa takve vrste.

Proizvodi su dostupni u ljekarnama, a koristit će ih oko 2,5 milijuna djevojčica, žena i transrodnih osoba, a koje imaju menstruaciju, priopćila je regionalna vlada.

“U međunarodnom kontekstu preispitivanja i nazadovanja seksualnih i reproduktivnih prava, mi ne samo da branimo ta prava… nego također udvostručujemo našu predanost uvođenjem novih, kao što je pravo na menstrualnu jednakost“, rekla je šefica katalonskog odbora za ravnopravnost i odjel za feminizam, Tania Verge, prenosi Reuters.

Ministarstvo jednakosti i feminizma predstavilo je pojedinosti o besplatnoj i univerzalnoj distribuciji menstrualnih proizvoda za višekratnu upotrebu svim ženama u Kataloniji.

Verge je objasnila da će ova mjera također “razbiti mitove i tabue o mjesečnicama, koje utječu na dobrobit i zdravlje žena, stati na kraj menstrualnom siromaštvu, stvoriti uštede za žene i obitelji i učiniti to uz jasnu predanost planeti, s održivim proizvodima koji se mogu ponovno koristiti”.

Ova praksa nastoji stati u kraj ograničenom pristupu proizvodima zbog siromaštva, te nastoji suzbiti povećanje rizika od infekcija, a pored toga podržava i održivi ekološki razvoj.

0%