play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Francuska postaje prva zemlja koja u Ustav uvodi pravo na abortus

Francuska će danas postati prva zemlja koja je uključila dobrovoljni prekid trudnoće u svoj Ustav, za razliku od mnogih zemalja u kojima se to pravo ograničava. Predstavnici oba doma francuskog parlamenta – Senata i Narodne skupštine, će se okupiti na svečanosti u dvorcu Versaille gdje treba da odobre izmjenu Ustava koju je predložila vlada.

Četiri dana prije 8. ožujka, Međunarodnog dana prava žena, ovom reformom će se u član 34. Ustava uvesti rečenica – “Zakonom se utvrđuju uvjeti pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantirana ženama da pribjegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće”. “Kada su prava žena napadnuta širom svijeta, Francuska ustaje i stavlja se na čelo napretka”, rekao je nedavno premijer Gabriel Attal.

To će biti “prva ustavna odredba tako eksplicitna na tu temu, ne samo u Europi, već i u svijetu”, rekao je Leah Hoctor, stručnjak Centra za reproduktivna prava, američke organizacije koja brani pravo na abortus. 

Prema anketama, upisivanje prava na abortus u Ustav podržava više od 80 odsto francuskog stanovništva.

Protivnici abortusa najavili su skup ispred dvorca Versaille tijekom dana, dok će pristalice prekida trudnoće okupiti na trgu Trokadero. Taj skup u Parizu su incirale gradske vlasti i organizacije za prava žena.

Abortus je u Francuskoj legaliziran 1975. godine, četiri godine poslije apela u kojem su 343 žene, među kojima slavne glumice Jeanne Moreau, Catherine Deneuve i spisateljice Simone de Beauvoir, Marguerite Duras i Francoise Sagan priznale da su imale abortus.

0%