play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Znanstvenici otkrili zašto nas muzika uživo čini tako emotivnim

Vjerojatno svi koji su slušali muziku uživo mogu potvrditi da zvuči puno bolje nego kada istu muziku slušamo, recimo, preko telefona na slušalicama. Koncerti omiljenih bendova nas mogu čak natjerati na suze kada zasviraju na sceni. Znanstvenici iz Švicarske su uradili istraživanje i došli do odgovora zašto smo toliko emotivniji kada slušamo muziku uživo.

Slušanje muzike uživo može biti uzbudljivije od slušanja muzike sa snimka jer pokreće veću aktivnost u dijelu mozga koji je povezan s obradom emocija.

Sascha Frühholz sa Univerziteta u Cirihu u Švicarskoj i njegove kolege komponirali su 12 muzičkih djela u trajanju od 30 sekundi. Polovina kompozicija je napisana s ciljem prenošenja negativnih emocija, poput tuge i ljutnje. One su sporije, manje harmonične i sadrže više molskih akorda od preostalih pjesama, napisanih da izazovu pozitivne emocije.

Zatim su angažirali 27 ljudi, koji nisu bili muzički obučeni, da dva puta preslušaju ovih 12 komada – jednom u izvođenju pijaniste uživo, koje su sudionici čuli preko zvučnika, a jednom na audio snimku.

Redoslijed kojim su ih čuli bio je nasumično dodijeljen, sa 30 sekundi tišine između traka. Sudionici nisu znali kada su čuli snimak, a kada muziku uživo.

Dok su slušali muziku, ležali su u MR skeneru kako bi tim mogao pratiti njihovu moždanu aktivnost. Pijanisti je rečeno da prilagodi jačinu i brzinu muzike prema ovoj aktivnosti. Na primjer, ako je moždana funkcija sudionika pokazala malo aktivnosti kao odgovor na pozitivno muzičko djelo, možda je svirao glasnije.

„Snimljena muzika nije prilagodljiva načinu na koji slušatelj reagira, ali kada pijanista svira uživo često prilagođava muziku publici kako bi dobio najbolji odgovor od njih“, kaže Frühholz.

Istraživači su otkrili da su izvođenja negativnih i pozitivnih kompozicija uživo dosljedno dovela do povećane moždane aktivnosti u lijevoj amigdali – regiji mozga koja je snažno povezana s dodjeljivanjem senzornih podražaja određenim emocijama (poput zvukova).

U međuvremenu, snimljene melodije izazvale su mnogo manju i mnogo nedosljedniju aktivnost u lijevoj amigdali. Ovo je odgovaralo tome koliko su sudionici ocijenili “emotivnim” svako muzičko djelo nakon eksperimenta, piše NewScientist.

Nalazi pokazuju da muzika uživo pojačava naš emocionalni odgovor, vjerovatno zbog svoje slobodne, dinamične prirode, kaže Frühholz.

Istraživači se nadaju da će ponoviti eksperiment sa većom publikom u koncertnom okruženju. “Ako idete na koncert uživo, niste sami”, kaže Frühholz. “Ovo pojačano emocionalno iskustvo je i društveno iskustvo.”

0%