play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Federalna uprava policije upozorava na učestale internet prevare

Bh. građani svakodnevno prijavljuju policiji različite slučajeve online prijevara, uključujući i krađu bankovnih podataka. Stoga, Federalna uprava policije poziva na oprez i savjetuje građanima da obrate pozornost na sigurnost podataka o svojim bankovnim karticama.

Oštećene osobe su različite dobi i nisu upoznate s ovom vrstom prijevare, kao ni s činjenicom da se podaci s njihove bankovne kartice mogu zloupotrijebiti, odnosno da treća osoba koja posjeduje podatke s njihove bankovne kartice može trošiti novac s iste u razne svrhe. putem interneta, kažu iz FUP-a te savjetuju građanima da obrate pozornost na sigurnost podataka o svojim bankovnim karticama, imajući u vidu da se većina prijevara temelji na ljudskoj pogrešci.

Prevaranti se služe raznim metodama, au nekim slučajevima, navodi policija, oštećene osobe kontaktiraju nepoznate osobe, koje se predstavljaju kao službenici banke, obavještavaju ih da su primili poklon bon i traže podatke o bankovnoj kartici kako bi im isplatili iznos primljeni poklon bon.

Nadalje, u ostalim slučajevima građane koji su vršili internetsku prodaju kontaktirale su nepoznate osobe koje su se predstavljale kao kupci, tražeći da izvrše uplatu na žiro račun, odnosno karticu, te su tražile podatke sa bankovne kartice, radi navodne uplate. .

Nakon što oštećene osobe prenesu podatke trećim osobama, te osobe u kratkom roku potroše novac s bankovnih kartica ili ga prebace na drugi online servis.

U slučaju navedenih događaja, građani trebaju prijaviti zlouporabu svojoj banci kako bi se bankovna kartica blokirala i spriječile daljnje zlouporabe, nakon čega je slučaj potrebno prijaviti nadležnoj policijskoj upravi.

“Upozoravamo građane da podatke o bankovnoj kartici nikada ne daju trećim licima, a napominjemo i da službenici banke nikada neće telefonom tražiti podatke s bankovne kartice klijenta”, naglašavaju iz FUP-a.

Agencija za bankarstvo FBiH navodi da su, u skladu s odredbama članka 36. Zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga, banke dužne korisnicima financijskih usluga omogućiti prijavu gubitka, krađe ili transakcije izvršene neovlaštenim korištenjem platnu karticu, odnosno podatke o platnoj kartici, u bilo kojem trenutku. .

Dodaju i da u okviru Agencije, kao samostalne ustrojstvene jedinice, djeluje pravobranitelj za bankovni sustav s ciljem promicanja i zaštite prava i interesa fizičkih osoba kao korisnika financijskih usluga te mirnog rješavanja sporova između korisnika i subjekata financijskih usluga. bankarski sustav.

U razdoblju digitalne transformacije poslovanja banaka razvijaju se novi ili modificiraju postojeći proizvodi, usluge i procesi, a određene vrste rizika postaju izraženije u odnosu na razdoblje tradicionalnog bankarstva. Također, pojavljuju se novi rizici koji proizlaze iz makroekonomskog okruženja, ističu u Agenciji.

U skladu s odredbama Zakona o bankama, banke su dužne uspostaviti cjelovito i učinkovito upravljanje rizicima. Sustav upravljanja rizicima u banci mora biti uspostavljen na način da uključuje sve rizike koje banka smatra značajnim i kojima je izložena ili bi mogla biti izložena u svom poslovanju te ih definira svojom strategijom, politikama i procedurama. za upravljanje rizikom.

Osim toga, upravljanje rizicima informacijskog sustava treba obuhvatiti dijelove informacijskog sustava i servise koji podržavaju ključne poslovne operacije i kanale distribucije, kao što su bankomati, elektroničko bankarstvo, kartično poslovanje i slično.

0%