play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Borba protiv krijumčarenja migranta u fokusu ministarstva sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić potvrdio je navode hrvatskih medijao postojanju šest organiziranih, naoružanih bandi krijumčara ljudima na području Bihaća.

Ministar Nešić je za medije kazao: ” To je informacija s kojom mi već duže vrijeme raspolažemo i to je, ustvari, naša informacija koju su iz Uprave za granicu Hrvatske podijelili medijima. Naše bezbjedonosne agencije već su radile na tom planu. Određeni broj lica je uhapšen, a za jedan broj njih će biti izvršena ekstradicija u zemlje potraživanja. Također, naše bezbjedonosne agencije će u narednom periodu neutralizovati bilo kakvu mogućnost ugrožavanja bezbjednosti građana, ali i migranata bilo gdje na teritoriji BiH “.

Naime, brojni mediji su pisali o kriminalnim skupinama koji se bave krijumčarenjem migranata na područja Europske unije, a jedna od ruta je preko BiH, najčešće oko grada Bihaća. Nešić je istaknuo kako je do sada uhićeno deset osoba koje su se bavile krijumčarenjem ljudi.

– Imamo dobru saradnju s policijom Srbije i Hrvatske i zajedno s njima radimo na neutralizaciji kriminalnih grupa sastavljenih od migranata koji su naoružani. U narednom periodu izvršit ćemo nove akcije i imat ćemo rezultate. Nažalost, migrantska kriza je pogodovala razvijanju “biznisa” krijumčarenja ljudi i za to se uzimaju novčani iznosi koji nisu tako mali. To predstavlja novu granu organizovanog kriminala – ističe Nešić.

0%