play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Lumiwings obustavio sve letove iz Tuzle

Aviokompanija Lumiwings obustavila je sve operacije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba. Kako se saznaje, razlog leži u lošoj popunjenosti aviona, odnosno ekonomskoj neopravdanosti suradnje koja bi izvjesno u potpunosti mogla biti prekinuta.

Grčka aviokompanija Lumiwings u prosincu prošle godine dobila je subvenciju Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od dva i pol milijuna konvertibilnih maraka, nakon čega je službeno uspostavljeno poslovanje s Međunarodnim aerodromom u Tuzli.

Spomenuti novčani iznos bio je namijenjen za pokrivanje eventualnih gubitaka koje bi aviokompanija ostvarivala, a kako saznaje Klix.ba novac je već u cijelosti potrošen za ekonomsku nadoknadu.

Naime, kako saznajemo, novac je iskorišten za pokrivanje troškova zbog izuzetno lošeg odziva putnika, odnosno prilično slabe popunjenosti aviona koja je posebno bila izražena u siječnju i veljači ove godine.

Shodno tome, Lumiwings je donio odluku po kojoj je suspendirao sve ranije najavljene linije do 31. ožujka ove godine. One se odnose na Stockholm, Halmstad, Maastrich, Saarbrucken i Esbjerg. Prvobitni plan je bio da se na ovim destinacijama smanji broj tjednih operacija sa dvije na jednu, ali je ipak na kraju donesena rigoroznija odluka.

Također, nešto ranije je izvršena suspenzija i planiranih letova za Istanbul, a prvi avion prema turskoj prijestolnici službeno je trebao poletjeti 5. ožujka ove godine.

O svom potezu Lumiwings je obavijestio Međunarodni aerodrom u Tuzli iz kojeg je ranije za Klix.ba potvrđeno da su poslovni potezi grčke aviokompanije za prva dva mjeseca ove godine ispod plana poslovanja.

0%