play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Film Dahomey dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu

Film Dahomey, francusko-senegalske redateljice Mati Diop, osvojio je nagradu Zlatni medvjed na Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale), javio je Radio Slobodne Europe.

Film govori o tome kako je vraćanje takozvane bronce iz Benina, umjetničkih djela opljačkanih tijekom kolonijalne ere, izazvalo suočavanje sa naslijeđem kolonijalizma.

“Da bismo ponovo izgradili, prvo moramo obnoviti, a da bismo ostvarili restituciju, moramo zadovoljiti pravdu“, rekla je Diopo u subotu, primajući nagradu za najbolji film na 74. Berlinaleu.

Njemački redatelj Matthias Glasner osvojio je nagradu za najbolji scenario za film Sterben (Umiranje), a Nelson Carlos De Los Santos Arias za najbolju režiju za film Pepe.

Nagrada za najbolju glavnu ulogu pripala je glumcu Sebastianu Stanu za film A Different man (Drugačiji čovjek), a Srebrni medvjeda za najbolju sporednu ulogu pripao je Emily Watson za film Small Things Like These (Male stvari kao što su ove).

Američki redatelj Martin Scorsese dobio je počasnog Zlatnog medvjeda, a nagradu mu je uručio njemački redatelj Wim Wenders, koji ga je opisao kao “vladajućeg kralja filma”.

Velika nagrada žirija pripala je južnokorejskom redatelju Hong Sang-soou za film A Traveller’s Needs (Potrebe putnika) u kome glavnu ulogu igra francuska glumica, Isabelle Huppert.

0%